Lysekil 20 augusti

Lysekil 20 augusti

Det var Tändkulemotorns dag i Lysekil så vi började med att besöka Skandiaverkens gamla fabriksområde vid hamnen. Här fick vi ser tändkulemotorer i olika storlekar. På en tändkulemotor är det inte bara att trycka på startknappen. Här krävs det en blåslampa för att värma tändkulan. Sedan snurrar man på motorn och om kulan är tillräcklig varm tuffar motorn igång med ett härligt ljud. Till tider låg det nästan en dimma av avgaser över området på grund av de många motorerna.

I Skandia muséet startade man också de motorer som finns i bottenvåningen. På varje motor satt en lapp med ett klockslag så var man intresserad i en speciell motor var det bara att återvända vid utsatt tid.

Efter en fika hade Jan-Åke Karlsson lagt upp en rutt på småvägar norr om Lysekil. Vi stannade bland annat vid en befästningsanläggning från andra världskriget och vid konstsparken i Hunnebostrand. Turen avslutades med lunch på konstskolan i Gerlesborg där vi också gjorde en liten rundtur i lokalerna.

Vi fyra som deltog hade en intressant dag med bra bra MC-väder. Tråkigt att inte fler deltog.

Fler bilder längst ner på sidan.

Bilder