D1 Norrbotten

6

Välkommen till D1:s egen hemsida. Distriktet omfattar Norrbottens län förutom Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner som tillhör D2 (Västerbotten). Distriktet har en minst sagt respektingivande yta och tillika också en betydande andel av Sveriges totala landareal. Distriktet sträcker sig från Treriksröset i norr ner till kusten i syd. D1 har gräns mot två länder, Norge och Finland. Avståndet per landsväg till den ryska gränsen är ca 30 mil räknat från Haparanda och Norrbottens län utgör en del av Barentsregionen. Våra medlemmar finns spridda från Kiruna i norr till Piteå i söder. Huvuddelen av länets befolkning finns inom den s.k. "Fyrkanten" (Piteå-Luleå-Boden-Älvsbyn) och där finns också majoriteten av våra klubbmedlemmar. Trots detta så försöker vi att sprida våra aktiviteter till "alla" hörn i vårt stora distrikt. Självklart lämnar vi också länet på våra resor - vi gillar ju att köra motorcykel!

Medlemsutvecklingen har varit positiv under de tre senaste åren och antalet medlemmar har successivt ökat. Vi är i dagsläget fler än 125 medlemmar, familjemedlemmar oräknade. Det är speciellt glädjande att en stor andel av våra medlemmar också är aktiva och deltar i våra aktiviteter. Avsikten med distriktsverksamheten är att ni medlemmar skall få ett mervärde av medlemsskapet, att köra hoj med likasinnade, eller rättare sagt umgås och ha skoj tillsammans. Hos oss är alla välkomna och du behöver inte nödvändigtvis vara innehavare av en BMW MC för att delta i vår klubbs verksamhet.

Aktiviteter

Vi försöker att genomföra ett flertal olika aktiviteter inom distriktet, ibland även i samverkan med andra distrikt. Målsättningen är att sprida dessa över året och geografiskt över distriktets yta. Vi har dock inga egna instruktörer, så avrostningar och banaktiviteter genomförs ofta inom ramen för SMC:s ordinarie verksamhet. En av de stora utmaningarna har varit avstånden till tillgängliga banor och områden som är avskilda från vanlig trafik. Sedan 2014 har SMC dock fått tillgång till Långnäs bana utanför Piteå och de avser att genomföra flera banaktiviteter där även under sommaren 2017.

Preliminärt program för 2018:

​Genomförd verksamhet:

Uppstartsträff genomfördes lördagen den 20 januari på Linas Café i Luleå. Vi var 18 stycken medlemmar som deltog under mötet.

Ölprovning på Suzie Q:s i Boden - 23 februari

Vi var ett mindre gäng som, under ledning av en erfaren guide, provade på skillnaden mellan olika ölsorter. Maten bestod av en oerhört välsmakande hamburgertallrik av amerikansk typ.

Mars; föredragning om hur man bör lägga upp utlandsresor (i österled)

​Klubbens globetrotter Lars-Erik Holmberg höll, inför ett tiotal medlemmar, föredrag om sina många resor. Det var en mycket uppskattad föredragning där en hel del tips gavs, men även en och annan skröna drogs.

Skotersafari 6-8 april – Sörby Turism, Sörbyn

Vi var fem medlemmar som tillbringade helgen i goda vänners lag hos välrenommerade Sörby Turism. Dagarna ägnades åt skoterkörning i det fantastiskt vackra vårvintervädret. Under kvällarna avnjöt vi delikat mat, badade bastu och berättade om den kommande sommarens planerade äventyr. Vi var överens om att göra om detta äventyr nästa år!

GPS-utbildning i Luleå under april månad.

Under ledning av en erfaren utbildare lär vi oss mer om Garmins GPS:er och dess programvara Base Camp.

Första majrundan runt Fyrkantenområdet.

​Vi deltar, i vanlig ordning, i SMC:s arrangemang. Blir det fler än 1000 motorcyklar som deltar 2018?

Nationaldagstur till klubbens årsträff på Gotland - 3-10 juni

​Vi planerar för att ta oss genom Norrland och norra Svealand till Visby och klubbens årsträff. Strävan är att vi på nervägen, i möjligaste mån, skall undvika E 4:an. Planering pågår tillsammans med klubbrepresentanter från övriga norrlandsdistrikt. Mer information kommer under våren. 

GS-träff i Finland 17-18 juni – Summasaari, SO om Vasa (~60 mil från Luleå)

​Körning på grusvägar, där man i förväg har möjlighet att välja svårighetsgrad beroende på egna färdigheter och typen av motorcykel. Planering pågår och ett flertal medlemmar från distriktet har redan nu aviserat sitt deltagande i denna årligen återkommande aktivitet. Mer information kommer under våren.

Inges grustur i Norra Finland – 18-22/7 

Även detta år kommer INge Lahti att arrangera en grustur i norra Finland. Kontakta honom på inge@lahti.nu om du vill ha mer information.

Resa till norska BMW-klubbens årsträff 2-5 augusti

Genomförs i år i Etnesjøen, NO om Haugesund (~160 mil från Luleå). Vissa planer finns på att besöka denna träff. Mer information kommer senare under våren/sommaren.

Sankt Olavsturen – Sundsvall-Trondheim (Regionaktivitet) 9-11/8 (tors-lör)

Turen följer den gamla pilgrimsleden till den mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. Blandad tur med mycket asfalt och lite fin grusväg, för den som så önskar. Övernattningar på gränsen mellan länderna och i Trondheim.

Silverlandsturen i norra Finland 30/8-2/9

Rolf planerade även detta år för ett genomförande i vårt östra grannland, med "basläger" i Ruka (norr omKuusamo). Kuusamo. Vi var sex stycken medlemmar som fick möjlighet att känna på grusvägsnätet i östra Finland. Vi gjorde bl.a. ett besök av "Raaten Portti", museét som ger oss alla en större inblick i de hemska striderna mellan Finland och Ryssland under vinterkriget (1939/40)

Aktiviteter att se fram mot:

Höstruuska i norra Finland eller Tornedalen - oktober.

​Vi avslutar säsongen "enligt finska traditioner", första eller andra helgen i oktober. Det gör vi genom att bo i mysiga stugor, basta, äta god mat och umgås med varandra (en och annan reseberättelse brukar dyka upp efter middagen).

Mer att se fram mot:

  • SMC arrangerar KNIX-kurser på Pite-Långnäs under juni-juli

  • ​SMC planerar för att även under 2018 genomföra några gruskurser av olika svårighetsgrad.

  • Tidpunkt för genomförande av dessa kurser finner ni på http://www.svmc.se/norrbotten

  • Varje tisdag under sommaren så genomförs samkörning från Stadsparken i Skellefteå

  • MC-fyrkanten genomför samkörningar tisdagar och söndagar från Luleå och Piteå
 
  • Fler Aktiviteter kan komma för sommaren och hösten 2018.

 

Filmer

Service och försäljning av reservdelar till BMW MC

Våra närmaste auktoriserade verkstäder finns antingen i Uleåborg http://www.emc24.fi/index.php?language=se eller Umeå http://www.northbike.se. Vi har diskuterat ett samarbete med Northbike som innebär att våra hojar kan hämtas upp av  och servas under vintern i Umeå till rabatterat pris. Sedan kan vinterförvaring alternativt returleverans med bil erbjudas.

De som har äldre hojar kan vända sig Bo Lennart Källhammer på MC Centra i Södra Sunderbyn eller Peter Tedelind i Luleå.

Artiklar

19 apr

Nu har vi bildat en Classic sektion i klubben och Håkan Runfeldt och Izvor Radovic välkomnar oss ti

29 mar

Så här i veckan före påsk ligger fortfarande snötäcket tjockt på många håll i Sverige och vi är många som väntar på snö- och saltfria vägar.

20 feb

Nytt 7 Juni 2017: Rutterna norrut från Ljusdal och från Älvros är nu genomkörda och ändrade.

19 feb

Här följer en artikel formulerad av Gert Bergström med text, foton och GPS rutter.

19 feb

Här följer en artikel formulerad av Gert Bergström med text, foton och GPS rutter.

21 jan

Veg 17 Kystriksvegen - Upplevelser till/från Arje

16 jan

Höga Kusten - Upplevelser till/från Arjeplog
- inskickat av Bengt-Åke Vestman. Stort tack för inspirerande text och bild   :-). 

28 apr

Din kamrat faller ihop, andas inte och hjärtat har slutat slå, vad gör du?

25 nov

Att medlemmarna i BMW MC-klubben är beresta är vida känt. Om ni klickar på nedanstående länk så kan ni se en fin film som klubbmedlemmen Timu Kettunen, från Luleå, har producerat. Titta, njut och dröm er bort till en annan årstid!

Sidor