D1 Norrbotten

6

Välkommen till D1:s egen hemsida. Distriktet omfattar Norrbottens län förutom Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner som tillhör D2 (Västerbotten). Distriktet har en minst sagt respektingivande yta och tillika också en betydande andel av Sveriges totala landareal. Distriktet sträcker sig från Treriksröset i norr ner till kusten i syd. D1 har gräns mot två länder, Norge och Finland. Avståndet per landsväg till den ryska gränsen är ca 30 mil räknat från Haparanda och Norrbottens län utgör en del av Barentsregionen. Våra medlemmar finns spridda från Kiruna i norr till Piteå i söder. Huvuddelen av länets befolkning finns inom den s.k. "Fyrkanten" (Piteå-Luleå-Boden-Älvsbyn) och där finns också majoriteten av våra klubbmedlemmar. Trots detta så försöker vi att sprida våra aktiviteter till "alla" hörn i vårt stora distrikt. Självklart lämnar vi också länet på våra resor - vi gillar ju att köra motorcykel!

Medlemsutvecklingen har varit positiv under de tre senaste åren och antalet medlemmar har successivt ökat. Vi är i dagsläget fler än 125 medlemmar, familjemedlemmar oräknade. Det är speciellt glädjande att en stor andel av våra medlemmar också är aktiva och deltar i våra aktiviteter. Avsikten med distriktsverksamheten är att ni medlemmar skall få ett mervärde av medlemsskapet, att köra hoj med likasinnade, eller rättare sagt umgås och ha skoj tillsammans. Hos oss är alla välkomna och du behöver inte nödvändigtvis vara innehavare av en BMW MC för att delta i vår klubbs verksamhet.

Aktiviteter

Vi försöker att genomföra ett flertal olika aktiviteter inom distriktet, ibland även i samverkan med andra distrikt. Målsättningen är att sprida dessa över året och geografiskt över distriktets yta. Vi har dock inga egna instruktörer, så avrostningar, grus- och banaktiviteter genomförs ofta inom ramen för SMC:s ordinarie verksamhet. En av de stora utmaningarna har varit avstånden till tillgängliga banor och områden som är avskilda från vanlig trafik. Sedan 2014 har SMC dock fått tillgång till Långnäs bana utanför Piteå och go-cartbanan utanför Vuollerim började man nyttja 2018. De avser att genomföra ett flertal banaktiviteter där även under sommaren 2019.

Preliminärt program för 2019:

​Genomförd verksamhet:

Uppstartsträff genomfördes lördagen den 2 februari på Lv 7 Café i Luleå. Vi var ca 20 stycken medlemmar som deltog under mötet.

Under februari månad genomförde vi en ölprovning på Suzie Q i Boden. Sex medlemmar deltog.

Många olika ölsorter avsmakades, oklart exakt hur många det slutligen blev. Maten bestod av en synnerligen välsmakande hamburgertallrik.

GPS-utbildning via Internet under mars/april EJ GENOMFÖRD

Vi provar en ny utbildningsmetod och kör 2-3 st entimmaspass via Internet.

Skotersafari mars/april – Mårdsel

Vi tog det näst bästa färdmedlet och upplevde naturens frihet. Under kvällarna avnjöt vi delikat egenlagad mat, badade bastu och berättade om den kommande sommarens planerade äventyr. Fem medlemmar deltog i denna aktivitet.

Aktiviteter att se fram mot (mer info kommer via mail, hemsida och Facebook):

Första majrundan runt Fyrkantenområdet.

​Vi deltar, i vanlig ordning, i SMC:s arrangemang. Blir det fler än 1000 motorcyklar som deltar 2019?

”Se om din hoj” – pyssla, polera, packa! maj månad – Luleå

Vi ger tips och råd om hur du sköter om och fixar din hoj. Allt som kan tyckas behövas behöver inte kosta tusenlappar!

Nationaldagstur till Norge - 5-9 juni

​Vi planerar för en aktivitet med våra övriga bröder och systrar i norrland. Samling sker i Vilhelmina den 5 juni, dagen efter tar vi oss vidare in i Norge. Fortsatta färdvägen blir i huvudsak längs Kystriksveien (Rv 17) till i höjd med Hemavan, där vi tar oss in i Sverige igen. Inbjudan utsänd till samtliga medlemmar i region nord. Sista anmälningsdatum är den 31 maj!

GS-träff i Finland 14-16 juni – Summasaari, SO om Vasa (~60 mil från Luleå) INSTÄLLT

​Körning på grusvägar, där man i förväg har möjlighet att välja svårighetsgrad beroende på egna färdigheter och typen av motorcykel. Planering pågår och ett flertal medlemmar från distriktet har redan nu aviserat sitt deltagande i denna årligen återkommande aktivitet. Mer information kommer under våren.

Norrbotten under kalla kriget Boden-Luleå-Kalix – juli/augusti

En aktivitet som just nu befinner sig i början av planeringsstadiet. Tanken är att vi skall nyttja befintliga medlemmars och, vid behov, inhyrda "expeters" kunskaper och erfarenheter i hur tanken var att vi skulle försvara norra Sverige under kalla kriget. Tänkta besöksmål skulle kunna vara Försvarsmuséet i Boden, Rödbergsfortet och Siknäsbatteriet nära Töre. Mer information kommer senare.

Resa till norska BMW-klubbens årsträff 1-4 augusti

Genomförs i Böflaten, ca 10 mil väster om Lillehammer Vissa planer finns på att besöka denna träff. Mer information kommer senare under våren/sommaren.

Sankt Olavsturen – Sundsvall-Trondheim (Regionaktivitet) 8-10/8 (tors-lör) - Gruskörning

Turen följer den gamla pilgrimsleden till den mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. Blandad tur med mycket asfalt och lite fin grusväg, för den som så önskar. Övernattningar på gränsen mellan länderna och i Trondheim. Planeras och leds av våra vänner i D 3.

Gullviksträffen Ö-vik (grus) andra halvan av augusti - Regionaktivitet Genomförd 5-8/6

Gruskörning och matlagning i goda vänners lag. Boende i tält eller stuga. Höga kusten erbjuder fantastiska motorcykelvägar!

Silverlandsturen i norra Finland 29/8-1/9 - Gruskörning

Rolf Johansson planerar även detta år för ett genomförande i vårt östra grannland, med "basläger" i östra Finland De av er som gillar att köra på grus bör inte missa grusvägsnätet i östra Finland! 

Höstruuska i norra Finland eller Tornedalen - oktober.

​Vi avslutar säsongen "enligt finska traditioner", första eller andra helgen i oktober. Det gör vi genom att bo i mysiga stugor, basta, äta god mat och umgås med varandra (en och annan reseberättelse brukar dyka upp efter middagen).

Mer att se fram mot:

  • SMC arrangerar KNIX-kurser på Pite-Långnäs och i Vuollerim under juni-augusti.

  • ​SMC planerar för att även under 2019 genomföra gruskurser av olika svårighetsgrad i Boden.

  • Tidpunkt för genomförande av dessa kurser finner ni på http://www.svmc.se/norrbotten

  • Varje tisdag under sommaren så genomförs samkörning från Stadsparken i Skellefteå (100-400 hojar)

  • MC-fyrkanten genomför samkörningar tisdagar och söndagar från Luleå och Piteå
 
  • Fler Aktiviteter kan komma för sommaren och hösten 2019.

 

Filmer

Service och försäljning av reservdelar till BMW MC

Våra närmaste auktoriserade verkstäder finns antingen i Uleåborg http://www.emc24.fi/index.php?language=se eller Umeå http://www.northbike.se. Vi har diskuterat ett samarbete med Northbike som innebär att våra hojar kan hämtas upp av  och servas under vintern i Umeå till rabatterat pris. Sedan kan vinterförvaring alternativt returleverans med bil erbjudas.

De som har äldre hojar kan vända sig Bo Lennart Källhammer på MC Centra i Södra Sunderbyn eller Peter Tedelind i Luleå.

Annons

Artiklar

19 apr

Nu har vi bildat en Classic sektion i klubben och Håkan Runfeldt och Izvor Radovic välkomnar oss ti

29 mar

Så här i veckan före påsk ligger fortfarande snötäcket tjockt på många håll i Sverige och vi är många som väntar på snö- och saltfria vägar.

20 feb

Nytt 7 Juni 2017: Rutterna norrut från Ljusdal och från Älvros är nu genomkörda och ändrade.

19 feb

Här följer en artikel formulerad av Gert Bergström med text, foton och GPS rutter.

19 feb

Här följer en artikel formulerad av Gert Bergström med text, foton och GPS rutter.

21 jan

Veg 17 Kystriksvegen - Upplevelser till/från Arje

16 jan

Höga Kusten - Upplevelser till/från Arjeplog
- inskickat av Bengt-Åke Vestman. Stort tack för inspirerande text och bild   :-). 

28 apr

Din kamrat faller ihop, andas inte och hjärtat har slutat slå, vad gör du?

25 nov

Att medlemmarna i BMW MC-klubben är beresta är vida känt. Om ni klickar på nedanstående länk så kan ni se en fin film som klubbmedlemmen Timu Kettunen, från Luleå, har producerat. Titta, njut och dröm er bort till en annan årstid!

Sidor