V - Verkstaden, utrustning & redskap

Verkstaden, utrustning & redskap

Belysningen har jag redan avhandlat i ett tidigare kapitel. Vad behövs mera för att kunna utföra ett fullgott arbete, och med god ergonomi. Jo, en arbetsbänk! Det finns här några olika saker att beakta. För det första skall den inte vara för stor; den blir då lätt en förvaringsyta eller en skräpsamlingsplats. För det andra skall den vara kraftig och tåla hårda tag. Som exempel kan jag upplysa om hur min arbetsbänk är uppbyggd. Stativen, benen, består av 2"X3 som är dubbelsidigt stagade med 1"X3. Bänkskivan består av plankor 2"X10 som i sin tur är avtäckt med en 22mm MDF skiva. Såväl skivan som benen är fastbultade i vägg resp. golv.

Ett riktigt skruvstycke bör man också ha. Där är mitt råd, köp hellre ett begagnat av proffsutförande än ett nytt av undermålig kvalitet. Det finns många som är tillverkade i aducergods och andra olämpliga material. De för proffsbruk är tillverkade i gjutstål, smidesstål eller en kombination av dessa samt en svetsad stålkonstruktion. 
Som exempel kan jag nämna mitt eget skruvstycke. Det är av fabrikat BOFORS, är av smidesstål och minst femtio-sextio år gammalt. Jag inköpte det för ungefär fyrtio år sedan hos skrothandlaren för det facila priset av kr 10:- Det är än i dag i ett sådant skick att jag inte har någon som helst anledning att byta ut det.

En grundläggande regel är att inte använda grövre/större verktyg än som är lämpat för arbetet ifråga. Tyvärr är i Sverige den vanligtvis förekommande storleken på hylsverktyg den med ½" fattning. Dessa är alldeles för stora till de mest frekventa arbetena på en mc. Nu frågar sig säkert någon: "vaddå för stora, då kan jag ju dra åt ordentligt..."

Svaret är givet: det är just det man kan, och som man INTE skall göra!
För hårt dragna skruvförband äro legio, däremot träffar man mycket, mycket sällan på ett som är draget för löst.
Det är inte innan man kommer upp i storlekar på 15-17 mm och däröver som det är nödvändigt med ett ½" verktyg. 

Dessutom, vilket är mycket viktigt, de mindre storlekarna gör just genom att de är mindre, arbetet lättare på så sätt att de är smidigare och är lättare att komma åt med.

Vilka storlekar rekommenderar jag då till MC-arbete? Upp till ca 10mm hylsa föredrager jag 1/4", sedan är det 3/8" som gäller för mig, upp till de deimensioner jag talat om förut. Sedan blir det ½". Givetvis använder jag alla tre storlekarna "om lott" när det är lämpligt. 

Jag rekommenderar hylsor med invändig sexkant, de är mycket mera skonsamma mot bult/mutterskallen än de tyvärr fortfarande så allmänt förekommande hylsorna med invändig tolvkant.

Hur avgör man ett verktygs kvalitét? Min mångåriga erfarenhet har lärt mig att ett vackert, välgjort verktyg med hög finish samtidigt i de allra flesta fall även är det med den bästa kvalitéten. Sannolikheten att finna att ett fult, grovt tillkommet verktyg med dåligt utförande skulle vara av hög klass, är i praktiken försumbar.
Exempel på bra fabrikat kommer jag i en senare "lektion" som behandlar andra handverktyg att gå in på närmre.

Bifogar bild på mitt skruvstycke samt på de tre storlekarna av spärrskaft samt en 10mm hylsa i varje storlek. Detta så att Ni lätt kan bilda Er en uppfattning om hur stor skillnaden är mellan de tre varianterna.